Site dili

19 Şubat 2015 Perşembe

Güneş Enerjisi

Güneş enerjisi ile nasıl elektrik üretilir?
  •         Güneş enerjisi ile elektrik üretimi gerçekleştirmek için yapılması gereken güneş paneli sistemlerinin kurulmasıdır. Güneş panelleri içerisinde yer alan güneş hücreleri gelen enerjinin soğurulmasını sağlamakta ve soğurulan enerji sistemin belirli kısımlarından geçerek jeneratöre iletilmektedir. Soğurma ne demek diye soracak olanlar için; bu işlemin ışık enerjisinin belirli oranda emilmesi anlamına geldiğini söylemeden geçmeyelim.
  •         Güneş enerjisi ile verimli bir elektrik üretimi gerçekleştirmek için dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Bunlardan ilki güneş panellerinin güneşe belirli bir açı ile doğrultulmasıdır. Çünkü panellerinin açısı verimlilik bakımından önemli bir noktada bulunmaktadır. Yanlış bir açı ile güneşe yönlendirilen güneş panellerinden istenen oranda elektrik enerjisi elde etmek pek de mümkün değildir. Yapılan istatiksel çalışmalara göre ülkemizde kurulmak istenen bir güneş enerjisi sisteminde yer alan güneş panellerinin 60 derecelik açılar ile güneşe bakması gerekmektedir. Ülkemiz, ekvator çizgisinin hemen üzerinde 36 – 42 kuzey paralelleri ve 26-45 doğu meridyenleri koordinatlarında yer aldığı için güneş panellerinin 60 derecelik açılar ile konuşlandırılması en ideal ölçü olarak görülmüştür.
  •         Güneş enerjisi sistemleri, yenilenebilir enerji kaynakları için verilebilecek en önemli örneklerden biridir. Bu sistemler sayesinde bir aile günlük elektrik enerjisi ihtiyacını rahatça karşılayabilmekte ve sistemler içerisinde ortalama 6 – 20 güneş paneli bulundurması yeterli olmaktadır. Bu yüzden güneş enerjisi ile elektrik üretimi yapmak isteyenler, herhangi bir zorluk yaşamadan sistemlerini kurabilmekte ve ardından oldukça kolay bir şekilde elektrik üretimi gerçekleştirebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder